Nova tehnika za posmatranje molekula - Raman Spektroskopija

Kada slabi snop svetlosti zelene boje pogodi molekul, molekul ne moze da se sagleda u detalje, jer talasna duzina svetlosti je priblizno iste velicine kao i molekula. Kada se molekuli stave ispod ostrog metalnog vrha, polje izmedju vrha i uzorka, daje mnogo intentzivnije crveno svetlo, dramaticno povecava rezoluciju i daje viskoko kvalitetnu sliku. Izuzetno mocan mikroskop moze sada da zaviri unutar pojedinacnih molekula, otkrivajuci vibracije veza izmedju atoma. Slike molekularnih veza postignute su koriscenjem mikroskopske tehnike pod nazivom Raman spektroskopija, koje postoji vec skoro 100 godina, medjutim novi pristup rafinira proces i drasticno poboljsava rezoluciju i kvalitet slike. "Vec duze vremena je izgledalo da je rezolucija koju mozete dobiti optickim spektroskopskim tehnikama ogranicena" rekla je Joahnna Atkin fizicar na univerzitetu u Koloradu, koje je napisala rad pod nazivom "News & Views article in Nature". Nekoliko ljudi je uspelo da demonstrira cetiri nanometra rezolucije u veoma posebnim uslovima i tako najavili da je moguce ostvariti subnanometarsku prostornu rezoluciju.

raman spektroskopija

raman-spektroskopija  raman-mikroskop
U junu 2013 godine istrazivaci u Kini, iskazali su mogucnost da vide molekule pomocu svetlosno bazirane mikroskopije zapanjujuce detaljno Novom poboljsanom metodom istrazivaci su koristili metodu koja se zove Raman Spektroskopija, da bi videli molekule. Ona se koristi tako da se metalni vrh priblizi uzorku.

U Raman spektroskopiji fokusiran snop svetlosi pogadja molekule i menja vibracione frekvence koju svetlost odaje. Merenjem tih frekvencija, naucnici mogu dobiti informacije o molekulima koje gledaju. Metalni vrh poboljava rezoluciju mikroksopa. Upotrebom ove metode moguce je videti individualne molekule sa vrlo finim detaljima.

raman-spektroskopija-svetlost raman4
Fokusirana svetlost omogucava istrazivacima da povecaju sposobnosti posmatranja slike.  Rezolucija molekula - gore levo eksperimentalna karta molekula porfirina. Dole levo: Teorijski obracun    iste molekulske vibracije pokazuje njen otisak prsta. Desno: Molekularna struktura porfirina u eksperimentu

U Raman spektroskopij fotoni lasera pogadjaju molekule koji vec vibriraju na odredjenoj fekrenciji. Udar fotona laserske svetlosti, menja frekvenciju vibracije atoma, njemu svojstvene molekularne karakteristike, koji otkriva vrste atoma i njihovog kretanja. Pored koriscenja laserske svetlosti kineski fizicar R. Zhang sa saradnicima na univerzitetu za nauku i tehnologiju Kine. prineo je metalni vrh blizu molekula kako bi poboljsao lokalno polje lasera. Istrazivaci su vec pokusali da primene ovaj nacin poboljsanja performansi lasera, ali su uspeli samo da pomatraju molekule vece od cetiri nanometra ili vece, ali ne molekul vode koji je manji od jednog nanometra. Uz velike napore, svetlosni mikroskop je dostigao mogucnosti posmatranja subnanometra (ispod jednog nanometra) rezolucije i bude dovoljno snazan da zaviri u unutrasnjost molekula i vidi kako njihove karakteristicne hemijske veze osciluju.

 

Zanimljivosti

hobotnica zanimljivosti

Nedokuciva Hobotnica

 

raman spektroskopija

Raman Spektroskopija

 

njutnovo klatno

Njutnovo klatno

 

 

istorijat razvoja mikroskopa

Istorijat razvoja mikroskopa

 

istorijat razvoja mikroskopskih plocica

Istorijat razvoja mikroskopskih plocica

 

eksperiment koji traje 85 godina

Eksperiment koji traje 85 godina

 

o letnjem racunanju vremena

Letnje racunanje vremena

 

Gramma Libero Tehnika

Distribucija laboratorijske opreme, potrosnog materijala, servis, etaloniranje validacija,.

Budimo u kontaktu

prodaja@gramma.rs
+381 11 404 22 83
+381 11 404 22 82
Kumodraska 56, 11000 Beograd, Srbija

ADDRES

Gramma Libero Tehnika, Kumodraska 56, 11000 Beograd, Srbija


Novosti

02
Feb2015

Centrifuge

U Institutu Vinca smo izvrsili prezentaciju naseg novog proizvoda - Centrifuga sa hladjenjem do 15000 obrtaja ,...

10
Feb2015

Logistika

Od 15 januara smo u nasem sektoru logistike pustili novi program za optimizaciju robnih zaliha...

01
Mar2015

Isporuka Opreme

Isporucena oprema za nove laboratorije Prirodno Matematickog Fakulteta u Tuzli. Laminarne komore, analiticke...

02
Mar2015

Bahus Paracin

Oprema za novu laboratoriju poznatog proizvodjaca sokova i cipsa. Spektrofotometar, refraktometar...

«
»

Partneri

  • Recent Projects
  • Recent Projects
  • testo logo