U nedelju, 9. marta, vecina Amerikanaca ce izgubiti dragoceni sat svog vikenda zbog letnjeg racunanje vremena. Osim za one koji zive u Arizoni ili na Havajima, pomeranje sata unapred u martu I unazad u novembru, tradicionalni je ritual, ali zasto se zapravo bavimo  “vracanjem unazad” I “prolecnim korakom napred Bendzamin Frenklin je prvi dosao na ideju da resetuje satove u leto, kako bi sacuvao energiju I iskoristio prednosti dnevne svetlosti koja duze traje. Medjutim, to je u zvanicnu praksu uvedeno tek nakon vise od jednog veka. Maja 1916, kada su intenzivnije vodjene borbe u Prvom svetskom ratu, Nemacka je uvela letnje racunanje vremena, s namerom da tako ocuva gorivo za ratne napore. Ostatak Evrope ju je ispratio u tome, te je letnje racunanje vremena najzad usvojeno I od strane Sjedinjenih Americkih Drzava 1918. godine.

o letnjem racunanju vremena

Predsednik Vudro Vilson zeleo je da zadrzi letnje racunanje vremena I po zavrsetku rata, ali ideja je bila sporna narocito medju seoskim farmerima, koji su govorili da prilagodjavanja casovnika ometaju njihovu rutinu, koja je uslovljena prirodnim suncevim ciklusom. Kao rezultat toga, letnje racunanje vremena je ukinuto po zavrsetku rata. Medjutim, tokom Drugog svetskog rata, letnje racunanje vremena ponovo je uvedeno, kako bi se ustedela struja I sacuvala energija za rat. 9. februara 1942, oko dva meseca nakon sto je Japan napao Perl Harbur, predsednik Frenklin Ruzvelt ustanovio je letnje racunanje vremena tokom cele godine, nazvavsi to Ratnim vremenom".

Posle rata, drzave Amerike imale su mogucnost da izaberu da li zele da zadrze letnje racunanje vremena. Medjutim, ovaj sistem slobodnog odlucivanja za sve, zbog kojeg su mnogi susedni gradovi dospeli u razlicite vremenske zone, izazvao je previse zabune. 1966. godine Kongres je doneo zakon o jedinstvenosti vremena, kako bi se uspostavio red. Zakon je nalagao da ukoliko drzava odluci da zadrzi letnje racunanje vremena, morace da prati jedinstveni postupak: letnje racunanje vremena pocinjace prve nedelje aprila, a okoncavace se poslednje nedelje oktobra. 2007. godine stupio je na snagu akt o energetskoj politici iz 2005, koji je produzio letnje racunanje vremena u Sjedinjenim Drzavama. Letnje racunanje vremena sada pocinje druge nedelje marta, a zavrsava se prve nedelje novembra.

 

Zanimljivosti

hobotnica zanimljivosti

Nedokuciva Hobotnica

 

raman spektroskopija

Raman Spektroskopija

 

njutnovo klatno

Njutnovo klatno

 

 

istorijat razvoja mikroskopa

Istorijat razvoja mikroskopa

 

istorijat razvoja mikroskopskih plocica

Istorijat razvoja mikroskopskih plocica

 

eksperiment koji traje 85 godina

Eksperiment koji traje 85 godina

 

o letnjem racunanju vremena

Letnje racunanje vremena

 

Gramma Libero Tehnika

Distribucija laboratorijske opreme, potrosnog materijala, servis, etaloniranje validacija,.

Budimo u kontaktu

prodaja@gramma.rs
+381 11 404 22 83
+381 11 404 22 82
Kumodraska 56, 11000 Beograd, Srbija

ADDRES

Gramma Libero Tehnika, Kumodraska 56, 11000 Beograd, Srbija


Novosti

02
Feb2015

Centrifuge

U Institutu Vinca smo izvrsili prezentaciju naseg novog proizvoda - Centrifuga sa hladjenjem do 15000 obrtaja ,...

10
Feb2015

Logistika

Od 15 januara smo u nasem sektoru logistike pustili novi program za optimizaciju robnih zaliha...

01
Mar2015

Isporuka Opreme

Isporucena oprema za nove laboratorije Prirodno Matematickog Fakulteta u Tuzli. Laminarne komore, analiticke...

02
Mar2015

Bahus Paracin

Oprema za novu laboratoriju poznatog proizvodjaca sokova i cipsa. Spektrofotometar, refraktometar...

«
»

Partneri

  • Recent Projects
  • Recent Projects
  • testo logo